Deze website gebruikt cookies, u kan meer info vinden in ons Privacybeleid.
 
Tel: 03 337 43 37    
Ma-Vr 09:00-20:00      NL | FR

Het belang van verkoopsvoorwaarden

Gepost door Bart Van der Donck op 9 juli 2019

Verkoopsvoorwaarden zijn niet wettelijk verplicht, en starters zijn zich niet altijd bewust van hun belang. Het is sterk aangeraden om de verkoopsvoorwaarden eenmalig in te stellen. Eens dit gebeurd is, hoeft u er in principe niet meer naar om te kijken.

Verkoopsvoorwaarden zijn eigenlijk niet vaak van toepassing bij kleine ondernemingen. Toch heeft elke zelfstandige vroeg of laat te maken met wanbetalingen, klachten, problemen met goederen of met diensten. In veruit de meeste gevallen wordt dit in een vroeg stadium afgehandeld via goodwill of een commerciële tegemoetkoming. De kans is klein dat dingen (soms ongewild) escaleren, maar mocht het zo ver komen dan worden de verkoopsvoorwaarden plots heel belangrijk.

In facturatieprogramma myKMO wordt elke factuur en offerte standaard uitgemaild met de verkoopsvoorwaarden op de laatste pagina. Mocht u nog geen voorwaarden gebruiken, dan heeft myKMO voor de meeste sectoren verkoopsvoorwaarden beschikbaar. Deze voorwaarden kunnen sterk verschillen naargelang de beroepscategorie.

U kan ook zelf op internet de verkoopsvoorwaarden van andere ondernemingen vergelijken. Deze kunt u dan kopiëren/plakken en vervolgens aanpassen waar nodig.

Het is belangrijk dat de voorwaarden duidelijk en ondubbelzinnig zijn, vooral inzake betalingscondities, de bevoegde rechtbank, prijzen, leveringen, garanties, klachten, termijnen, ...

Wettelijk gezien moet de klant de mogelijkheid hebben om de verkoopsvoorwaarden te lezen vóór een overeenkomst wordt gesloten. Verkoopsvoorwaarden kunnen ook niet eender wat bevatten. Het Belgisch recht verbiedt het gebruik van zogenaamde "onrechtmatige clausules". Dit zijn bepalingen die [cit.] "een effectief onevenwicht creëren tussen de rechten en plichten van de partijen, door bijvoorbeeld slechts een van de partijen te bevoordelen". Dergelijke onrechtmatige clausules zijn steeds nietig, de rest van de verkoopsvoorwaarden blijven hierbij echter wel geldig.

 

 

 

Neem contact op

myKMO B.V.
Bart Van der Donck
Kapellebaan 55
2560 Nijlen
Ondernemingsnr.:
BE 0861.091.467.
©2003-2023
Privacy
  2003-2023 myKMO B.V. · BE0861.091.467.